Koszyk

Masz pytania? Zadzwoń: 795 562 739

Darmowa dostawa od 199 zł

Darmowe próbki do każdego zamówienia.

Masło Shea

Masło Shea – niezwykłe właściwości

Czym jest Masło Shea i skąd się wzięło?

Masło Shea, to jadalny tłuszcz roślinny, który pozyskuje się z nasion lub orzechów afrykańskiego drzewa masłowego, zwanego masłoszem. Vitellaria paradoxa (czyli drzewo masłowe), pochodzi z rodziny sączyńcowatych, a jego nasiona zawierają ok. 50% tłuszczu (masła shea). Tłuszcz pozyskiwany z samych nasion wykorzystuje się jako składnik spożywczy, podczas gdy tłuszcz z orzechów pełni funkcję kosmetyczną. Nasiona oraz orzechy zbiera się ręcznie, oczyszcza, a następnie suszy, rozłupuje i praży. Do powstałej pasty dodaje się wody, a całość poddaje gotowaniu. W nieprzetworzonej postaci pasta ma białawą barwę, jest niemal bezwonna, o bardzo słabo wyczuwalnym smaku. Zbierająca się podczas gotowania piana, to właśnie masło shea, zwane również masłem karite. Przypominająca śmietankę konsystencja zbierana jest do pojemników, a czasem poddawana filtracji, choć nie jest to wymagane ze względu na pozbawianie składnika wielu wartościowych substancji, a przez to również właściwości zdrowotnych. Plusem filtrowania jest jedynie bardziej estetyczny wygląd, nie posiadający drobinek pestek w maśle. W sklepach można więc znaleźć zarówno masło karite nieoczyszczone, a także idealnie oczyszczone i wybielone, o gładkiej konsystencji. W Afryce Vitellaria paradoxa nazywane jest drzewem życia, dzięki natłuszczającym i zapobiegającym utraty wody walorom, niezbędnym przy pełnym, afrykańskim słońcu.

Zastosowanie i właściwości Masła Shea

Masło karite odnaleźć można w szamponach i balsamach do włosów, kremach do ciała, twarzy, dłoni i stóp, kremach do opalania i po opalaniu oraz w przeróżnych preparatach do masażu i peelingu. Doceniany jest prawie na równi z olejkiem arganowym, również stanowiącym nieodłączną część kosmetyki. Produkty na bazie masła shea mają mnóstwo właściwości pielęgnacyjnych i leczniczych, dlatego warto korzystać z masła do ciała, które w swoim składzie zawiera zazwyczaj duże ilości karite. Podczas użytkowania  masła shea na skórze, produkt zmiękcza ją, nawilża, a nawet koi i uelastycznia. Równie często stosowany jest na zmarszczki i rozstępy, ponieważ sprawia że stają się płytsze i mniej widoczne. Ponadto chroni skórę przed promieniami UV, jednocześnie przedłużając opaleniznę. Po nałożeniu nie pozostawia zbyt tłustych warstw; szybko się wchłania, dzięki czemu nie nadaje wrażenia ciężkości na skórze, pozwalając na jego codzienne użytkowanie. Można więc stwierdzić, że pełni funkcję podobną do balsamu, z tym że posiada zdecydowanie więcej zalet niż przeciętny balsam. Potwierdza się jego skuteczność w leczeniu zrogowaciałej skóry na łokciach, piętach czy kolanach. Grudki masła shea dodaje się także do kąpieli, co ma pozytywny wpływ na łuszczący się naskórek. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, iż masła można używać jako preparatu łagodzącego wszelkie podrażnienia, np. po depilacji, podrażnieniach, zaczerwienieniach, stanach zapalnych czy przetarciach. Ratuje alergików podczas wystąpienia pokrzywki lub innych problemów skórnych.

Masło Shea w MadamNatura.pl

Sprawdzonym sposobem jest wykorzystanie produktu w przypadku przesuszonych włosów, pozbawionych blasku. Całkowicie zapobiega przesuszaniu włosów i skóry głowy, jej pieczeniu i swędzeniu, pobudzając cebulki włosów do aktywniejszego porostu. W ten sposób w krótszym czasie odżywisz swoje włosy, które urosną zdecydowanie szybciej niż podczas stosowania samych odżywek. W przypadku, gdy masło wydaje się zbyt ciężkie i tłuste, można stosować je wyłącznie na same końcówki – daje to nie mniejszy efekt niż podczas nakładania na całą powierzchnię. Jednak jak wszystkim wiadomo, włosy należy od czasu do czasu przetłuścić, aby nabrały potrzebnych składników i wspomogły pracę cebulek. Jego wartości sprawdzają się również podczas pobytu nad morzem, niwelując działanie słonej wody i szkodliwego promieniowania UV. Kerati to także idealny filtr, który wyłapuje z powietrza zanieczyszczenia chemiczne, tak powszechne w pełnych smogu miastach.

Masło shea swoje zastosowanie znajduje również w kuchni. Ten jadalny olej stosowany jest w Afryce subsaharyjskiej od XIV wieku. Używa się go do smażenia, a nawet jako dodatek do wielu potraw, mając wpływ na ich aromat, konsystencję i właściwości smakowe. Zawarty w nim kwas stearynowy przyczynia się do prawidłowego przyswajania tłuszczu przez ludzki organizm.

Skład Masła Shea

W strukturze tłuszczów obecnych w maśle około 85-90% stanowi jednonienasycony kwas oleinowy i nasycony kwas stearynowy. Co najciekawsze, to właśnie ich wzajemne proporcje decydują o konsystencji produktu. W produkcie znajduje się też znaczna ilość fitosteroli, m.in. kampesterol i stygmasterol. Ponadto shea zawiera kwasy: palmitynowy i linolenowy oraz witaminy: A, E i F. Jest bogate w trójglicerydy, woski oraz allantoinę. Masło shea, to hypoalergiczny produkt, który można stosować także u niemowląt i dzieci. Dodatkowo posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.

Masło nierafinowane i rafinowane

Nierafinowane masło jest twarde i kruche, przez co trudniej rozprowadzić je na skórze. Produkt należy najpierw rozgrzać dłoniach, dopiero wtedy nadaje się do bezproblemowej aplikacji. Nieoczyszczone masło ma intensywny zapach, określany mianem orzechowego, korzennego, czy nawet drzewnego. Intensywność zapachu zależy od jego świeżości. Dla niektórych wydaje się nieprzyjemny, a wręcz odrzucający, dlatego sięgają po masło perfumowane. Warto jednak pamiętać, że karite rafinowane i perfumowane, o gładkiej konsystencji i przyjemnym zapachu, nie jest tak bogate w składniki odżywcze, jak w przypadku masła nierafinowanego, o naturalnych cechach. Wiele osób pokonało pierwotne uprzedzenia, przyzwyczajając się do zapachu.

Właściwości zdrowotne produktu

Wśród zastosowań leczniczych można wyróżnić: łagodzenie bólu, stanów zapalnych zatok oraz objawów przeziębienia. Pomaga w bólach artretycznych i reumatycznych, a także zakwasowych, rozgrzewając miejsca, na których jest stosowany. Według opinii osób stosujących masło shea, produkt przynosi widoczną ulgę i łagodzi objawy, a nawet niweluje widoczną wysypkę, w tym trądzik pospolity.

Produkty zawierające masło shea:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

100% naturalne kosmetyki

Wyselekcjonowana baza

14 dni na zwrot

Proste i łatwe zwroty

Wysyłka zagraniczna

Wysyłamy również zagranicę

Bezpieczne płatności

Dbamy o bezpieczeństwo