Koszyk

Masz pytania? Zadzwoń: 795 562 739

Darmowa dostawa od 199 zł

Darmowa próbka do każdego zamówienia

Przeglądaj

  • Moje konto

Masz pytania?

Zadzwoń 795 562 739

Social

Wosk sojowy do świec

Dlaczego warto wybrać wosk sojowy do świec?

Wosk sojowy Kerasoy Container w pastylkach

Wosk sojowy to uniwersalny materiał, z którego można wykonać różne rękodzieło i ozdobić wnętrze swojego domu. Wosk sojowy został po raz pierwszy użyty w 1947 roku, następnie był używany jako dodatek do żywności i smar. Wosk sojowy do świec pojawił się na rynku świec dopiero 20 lat później. Powstaje w wyniku przetwarzania nasion soi i nie zawiera substancji rakotwórczych, dlatego uważany jest za bezpieczny dla ludzi. Wosk sojowy ma niższą temperaturę topnienia niż parafina, dzięki czemu świece sojowe palą się do 50% dłużej. To, co czyni go dobrą alternatywą dla innych rodzajów wosku, to możliwość jego recyklingu i ponownego wykorzystania, co oznacza, że na wysypiskach jest mniej odpadów i przedmiotów.

Dlaczego warto wybrać wosk sojowy do świec? 

Wosk sojowy jest woskiem roślinnym w porównaniu z woskiem naftowym, który jest obecnie używany w wielu świecach. Oto niektóre z głównych powodów, dla których warto wybrać wosk sojowy do swoich świec:

  • Biodegradowalny: Jedną z największych zalet wosku sojowego jest jego biodegradacja. Oznacza to, że kiedy świeca się wypali, możesz wrzucić ją do sterty kompostu. To sprawia, że są one bardziej przyjazne dla środowiska niż te wykonane z wosków parafinowych na bazie ropy naftowej.
  • Nietoksyczny: Kolejną zaletą wosku sojowego jest to, że jest nietoksyczny i spala się czysto, nie wydzielając czarnej sadzy, jak to robią świece parafinowe. Podczas palenia świecy sojowej nie musisz się również martwić o żadne toksyczne chemikalia ani czynniki rakotwórcze w swoim domu, ponieważ w ogóle nie zawiera toksyn!
  • Długi czas palenia: Wosk sojowy ma długi czas spalania w porównaniu z parafiną i woskiem pszczelim, dzięki czemu na dłuższą metę jest bardziej opłacalny. To sprawia, że jest to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą mieć świece , które będą długo się tlić 

Jak zrobić świecę z wosku sojowego?

W ostatnich latach wiele osób zaczęło robić własne świece. Może to być spowodowane tym, że lubią projekty rzemieślnicze lub chcą zmniejszyć ilość chemikaliów, które mają kontakt z nimi i ich rodzinami. Z jakiegoś powodu tworzenie własnych świec jest łatwe i przyjemne. Tworzenie własnych świec to zabawny i kreatywny projekt do zrobienia z przyjaciółmi lub rodziną. Wosk sojowy jest jednym z najłatwiejszych wosków do produkcji świec, ponieważ nie wymaga topienia w ekstremalnie wysokich temperaturach i można go czyścić mydłem i wodą. Poniższe kroki nauczą Cię, jak zrobić podstawową świecę sojową. 

  1. Wosk sojowy ma wyższą temperaturę topnienia niż parafina, więc możesz użyć więcej olejków eterycznych lub olejków zapachowych niż w przypadku wosku parafinowego. Powinieneś użyć około 10% całkowitej wagi swojego wosku na zapach lub olejek eteryczny. Na przykład, jeśli twoja świeca waży 100 gramów, powinieneś użyć 10g zapachu lub olejku eterycznego. 
  2. Połącz ze sobą oba składniki podgrzewając je razem. Aby stopić płatki wosku sojowego, podgrzej je w podwójnym naczyniu na małym ogniu tylko do momentu, gdy się rozpuszczą. Nie pozostawiaj wosku bez nadzoru podczas topienia!
  3. Gdy wosk się topi, przygotuj pojemniki na świece, umieszczając w nich knoty. Jeśli używasz form wotywnych, umieść knoty na środku każdej formy przed napełnieniem ich woskiem.
  4. Pozostaw do całkowitego wyschnięcia a następnie ciesz się swoimi sojowymi świecami! 

Co to jest wosk sojowy?

Wosk sojowy jest surowcem naturalnym i odnawialnym. Soja jest podstawowym składnikiem wosku sojowego. Jest również nazywany woskiem sojowym, woskiem ze świec sojowych lub woskiem roślinnym. Ziarna są następnie czyszczone, obłuszczane i zwijane w płatki. Olej jest następnie ekstrahowany z tych płatków i uwodorniany. Proces ten przekształca niektóre kwasy tłuszczowe w oleju z nienasyconych w nasycone. W tym momencie pozostaje czysty olej sojowy i tutaj proces przebiega w zależności od tego, czy będzie używany do gotowania, czy do robienia świec. 

Dlaczego warto wybrać wosk sojowy do zrobienia świecy?

 Wosk sojowy to wosk na bazie roślinnej, który powstaje w wyniku uwodornienia oleju sojowego. Ogólnie rzecz biorąc, wosk sojowy jest uważany za najpopularniejszy i najbezpieczniejszy wosk do świec zarówno wśród hobbystów, jak i profesjonalistów. Ale dlaczego warto wybrać wosk sojowy zamiast innych opcji, takich jak parafina lub wosk pszczeli? Oto kilka powodów, dla których warto użyć wosku sojowego do następnego projektu wytwarzania świec:

  • Mniej podatne na wywoływanie alergii niż parafina 
  • Świece sojowe palą się chłodniej, co oznacza, że możesz cieszyć się zapachem przez dłuższy czas.
  • Dostępne w różnych kolorach i zapachach, podobnie jak świece na bazie parafiny.

Świece sojowe świetnie nadają się do aromaterapii, ponieważ olejki zapachowe można łatwo zmieszać z roztopionym woskiem. Ciepła świecąca świeca może pomóc uwolnić się od stresu po ciężkim dniu i wypełnić dom przyjemnymi aromatami.

Parafina kontra wosk ze świecy sojowej

Jeśli chcesz zrobić własne świece, musisz najpierw wybrać wosk. Najpopularniejszymi rodzajami wosków stosowanych w produkcji świec są parafina i wosk sojowy do świec. Parafina to produkt uboczny ropy naftowej, który jest używany do produkcji świec od 1850 roku. Jest stosunkowo niedroga. Niestety zawiera również chemikalia, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Ponadto parafina podczas spalania wydziela czarny dym, który może pozostawić osad na boku słoika lub pojemnika, jeśli nie zostanie odpowiednio wentylowany podczas chłodzenia. Parafina ma właściwości rakotwórcze i wydziela sadzę, która może czernić ściany i meble. Sadza ze świecy sojowej jest znacznie łatwiejsza do usunięcia wodą z mydłem, natomiast sadza ze świecy parafinowej wymaga specjalnych rozpuszczalników do usunięcia jej ze ścian i mebli. Kwasy tłuszczowe w wosku sojowym pomagają nawilżyć skórę podczas palenia świecy w domu. Cząsteczki wosku sojowego, które są uwalniane do powietrza, osadzają się na skórze i włosach, gdzie zapewniają kojące nawilżenie, nie pozostawiając ich tłustej ani ciężkiej.To jeden z powodów, dla których osoby, które często cierpią na suchą skórę lub egzemę wybierają do swojego domu świece wykonane z wosku sojowego. 

Jakie właściwości ma wosk sojowy?

Wosk sojowy to wosk roślinny pochodzący z ziaren soi. Podobnie jak wszystkie naturalne woski, wosk sojowy składa się z estrów kwasów tłuszczowych i alkoholi tłuszczowych. Wosk sojowy zawiera wysoki procent nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wosk sojowy ma wiele właściwości, które sprawiają, że nadaje się do świec wysokiej jakości: topi się w stosunkowo niskiej temperaturze (49-93 °C ), ma dobre właściwości uwalniania z formy, dobrą przyczepność do szkła i zdolność aby dobrze utrzymać kolor. Wosk sojowy jest najczęściej używany do wyrobu świec do masażu, ponieważ ma niesamowite właściwości pielęgnacyjne. Wiadomo także, że ma właściwości nawilżające, które mogą pomóc w leczeniu problemów skórnych, takich jak suchość, trądzik, egzema itp. Jest również bardzo miękki i nietłusty oraz bardzo szybko wchłania się przez skórę. Do produkcji świec wybierane są tylko najwyższej jakości woski bogate w trójglicerydy.

Wosk sojowy nie tylko do świec 

Ziarna soi są bogate w lecytynę, witaminę E, kwasy tłuszczowe i właściwości przeciwutleniające. Wosk sojowy nie tylko do świec. Odżywia i chroni skórę, nie pozostawiając jej tłustej i ciężkiej. Ze względu na te pielęgnacyjne właściwości soi są obecnie szeroko stosowane w produkcji kosmetyków na przykład do wytwarzania oleju sojowego. Olej sojowy jest odpowiedni dla każdego rodzaju skóry, w tym wrażliwej, skłonnej do alergii i podrażnień. A wszystko dlatego, że jest hipoalergiczny, nie zatyka porów i działa łagodnie na organizm – czasem nawet lepiej niż kremy z filtrem przeciwsłonecznym. Produkty sojowe, w tym świece, nawilżają suchą skórę, pomagają zwalczać trądzik i pryszcze oraz zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się – olej sojowy zawiera przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia. Soja była używana od wieków w celach leczniczych w Azji, gdzie ludzie używają jej do leczenia różnych chorób.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

100% naturalne kosmetyki

Wyselekcjonowana baza

14 dni na zwrot

Proste i łatwe zwroty

Wysyłka zagraniczna

Wysyłamy również zagranicę

Bezpieczne płatności

Dbamy o bezpieczeństwo